Lissauer.com

Op Persoonlijke Titel

Een gesprek van vlees en bloed

Wat beweegt die politicus? Verrassende nieuwe inzichten, ontwarring van misverstanden. Als je iemand beter leert kennen ontstaat er meer begrip en waardering.

Geen gefit op dossiers, geen woordenspel, geen ophef, maar persoonlijke verhalen achter de spelers uit de politieke arena. Ontdek de mens achter het politieke masker.

Kijk en luister via:

Afleveringen

Roelof Bisschop

De in Staphorst geboren Roelof Bisschop was ruim 11-jaar Kamerlid voor de SGP. Hij is kortgeleden met pensioen gegaan. De boeren, de vissers en tuinders hadden zijn aandacht maar de historicus Bisschop werd vooral bekend als pleitbezorger voor de vrijheid van onderwijs. Zelf gaf hij les en leiding aan verschillende middelbare scholen. Opgegroeid in een gezin met 11 kinderen zonder radio en tv noch betrokkenheid bij de roerige jaren zestig waarin hij opgroeide, bleef hij de man uit Staphorst. Het hart van de Biblebelt.

Gert-Jan Segers

De streng gelovige (PKN) Gert-Jan Segers (54), die jarenlang zendingswerk deed in Egypte, was al vroeg een buitenbeentje in het Friese dorp waar hij opgroeide. Het gezin kleedde en gedroeg zich anders dan de mensen uit de omgeving. Na de enerverende jaren in de Kabinetten Rutte besloot hij kortgeleden het Fractievoorzitterschap van de ChristenUnie neer te leggen. Over die jaren schreef hij het boek: Macht en Onmacht als apologie. Maar de persoonlijke omstandigheden die hem deden terugtreden onthult hij in dit gesprek met Ernst Lissauer.

Caroline van der Plas

Caroline van der Plas (BBB) is in korte tijd uitgegroeid tot het boegbeeld van agrarisch Nederland en de kritische burgerij. De voormalig journalist weet met haar eenvoudige verschijning en nuchtere analyses de menselijke maat terug te brengen in de politieke arena. Caroline is overal en niemand kan om haar heen. Hoe ze dat doet is een raadsel maar haar omgeving begint zich ongerust te maken. De 56-jarige weduwe Van der Plas zelf blijft er nuchter onder ze houdt van strijders en met haar Ierse bloed gaat ze graag voorop in de strijd.

Rebekka Timmer

BIJ1-partijvoorzitter Rebekka Timmer (23) groeide op met haar moeder en zus in Hilversum en was al vroeg politiek actief. Door de zwakke gezondheid van haar moeder was ze genoodzaakt voor haar zusje en haar moeder te zorgen. Het gezin had het niet breed en de bureaucratie van instanties die het gezin ondersteunde was voor haar een doorlopende ergernis. Ook de verschillen tussen het gewone Hilversum en het rijke naastgelegen Laren ervoer ze als onrecht en wakkerde haar activisme aan. In 2014 overleed haar moeder. Rebekka was toen 14 jaar oud. De rebelse Rebekka vocht zich door de tegenslagen heen en werd vorig jaar partijvoorzitter van BIJ1.

Sebastian Kruis

Sebastian Kruis (32) is perswoordvoerder van de PVV en rechterhand van Geert Wilders, maar ook fractievoorzitter van de PVV in de Gemeenteraad van Den Haag. Sebastian werd twee dagen na zijn geboorte in een ziekenhuis in zijn geboorteplaats Medellín (Colombia) door zijn moeder achtergelaten. Met negen maanden belandde hij bij zijn adoptieouders in Zoetermeer. Vorig jaar ging hij met zijn levenspartner op zoek naar zijn biologische moeder in Colombia en had geluk.

Alexander Hammelburg

Alexander Hammelburg (D66) komt uit een Joods gezin. Zijn vader werd vlak na de Tweede Wereldoorlog geboren. Ieder kind van Joodse ouders erft de gevolgen van de Holocaust zoals vermoorde familieleden en de traumata van ouders. Het heeft Alexander gemotiveerd om zaken aan te pakken en te veranderen. Naast zijn Joodse afkomst heeft ook de worsteling met zijn seksuele geaardheid hem gemotiveerd via de politiek zaken aan te pakken en bespreekbaar te maken.

Hero Brinkman

Als inspecteur van politie noemde men hem de 'Rambo van de Bellamybuurt' en ook als politicus liet hij zich gelden. In 2006 nam hij verlof bij het korps en sloot zich aan bij de PVV. Een bewogen Kamerlidmaatschap was het gevolg. Na een conflict over het 'Polenmeldpunt' en democratisering van de PVV verliet hij de partij en richtte er zelf twee op. Zonder succes. De terugkeer bij het korps ging ook niet van harte toen de ex-PVV 'er zich daar meldde. Uiteindelijk werd hij ontslagen maar de rechtszaken won hij wel. Een terugkeer naar de politiek lonkt.

Mohammed Mohandis

Mohamed Mohandis (PvdA) is gepokt en gemazeld in de straatcultuur van zijn geboorteplaats Gouda waar hij als puber tot de 'hangjongeren' behoorde. Hij werd op jonge leeftijd door een toevallige ontmoeting politiek actief voor de PvdA en was het eerste Marokkaanse Raadslid in Gouda. Hij weet wat het is om als Nederlander met een Marokkaans uiterlijk gediscrimineerd te worden en zette die gevoelens om in een politieke loopbaan.

Menno de Bruyne

Hij maakte dertien kabinetten mee en was de eerste partijvoorlichter in de Tweede Kamer. Menno de Bruyne (SGP) is een fenomeen op het Binnenhof. Onder de gulle lach, de zelfspot en de encyclopedische kennis over onze parlementaire historie schuilt een solitair Zeeuws jongetje dat als enig kind opgroeide.

Sylvana Simons

Als puber verliet ze het ouderlijk huis, verwierf faam als artiest, televisiepresentator en wegbereider voor de emancipatie van achtergestelde groepen in de samenleving. Ruim één jaar Kamerlidmaatschap en Zwarte Piet verdween, ketikoti en het slavernijverleden staan op de kaart en transfobie en gendergelijkheid werden door haar tot politiek maatschappelijke kwesties verheven.

Richard de Mos

1 oktober 2019 werd Richard de Mos, toen wethouder en locoburgemeester van Den Haag, van zijn bed gelicht op verdenking van corruptie. Tot op de dag van vandaag loopt hier nog onderzoek naar. De Mos is een authentiek Haags figuur dat vol energie en overgave en met bravoure zaken voor elkaar weet te krijgen en werd met zijn partij de grootste in Den Haag, met name in de volkswijken van Den Haag.

Ralf Dekker

In een gesprek met Ralf Dekker, ex-Rabo-topman en nu Tweede Kamerlid bij FvD, krijgt men inzage in de naar 'klimaat' opschuivende bancaire wereld. Een proces van jaren dat het voormalig lid van de raad van bestuur van de Rabobank boeiend beschrijft. Dekker vervangt tijdelijk Simone Kerseboom en is initiatiefnemer van de Renaissance Scholen.

Hind Dekker-Abdulaziz

Hind Dekker-Abdulaziz (D66) groeide op in Basrah (Irak) en metropool Bagdad onder de dictatuur van Saddam Hoessein. Als ze op de middelbare school zit splijt het gezin omdat haar vader in het vizier van het regime komt en moet vluchten. Enkele jaren later wordt het gezin herenigd als haar vader zich met vals paspoort weet te melden in Nederland.

Nilüfer Gündoğan

Sinds Nilüfer Gündoğan uit de partij (Volt) werd gezet is ze verwikkeld in allerlei rechtszaken. Als Onafhankelijk Kamerlid zegt ze haar termijn te willen afmaken. Haar levenspad zit vol met hobbels en tegenslagen en dat heeft haar gevormd tot wie ze nu is.

Hawre Rahimi

Na een jeugd onder voortdurende bombardementen en tot slot de beruchte gifgasaanval door Saddam Hoessein op zijn dorp kwam Hawre Rahimi (VVD) op zijn elfde naar Nederland. Nu woont hij met gezin in alle veiligheid en vrijheid in Weesp.

Dion Graus

In een persoonlijk gesprek vertelt Graus dat zijn vader het contact met hem verbrak toen zijn zoon voor de PVV de Kamer in ging. Dion was zelfs niet meer welkom aan zijn sterfbed.

Harry van Bommel

Harry van Bommel was bijna twintig jaar het gezicht van de SP. Aan de markante politicus kleefde altijd roddels maar dat hoorde bij zijn actie-politiek. Hij rijdt nog steeds motor, is nu ambtenaar en ruilde de SP in voor een andere partij.

Peter Kwint

Peter Kwint (SP) is een opvallende verschijning in de Tweede Kamer. Op zijn kledingkeuze is regelmatig commentaar. Wie is deze filosoof uit het christelijke gehucht Bleskensgraaf?

Thierry Baudet

Met zijn kersverse eega, Davide Heijmans, bewoont Forum-leider Thierry Baudet een klein appartement in Amsterdam. In een persoonlijk gesprek vertelt hij over zijn ouderlijk huis dat werd gerund door echte hippies.

Fleur Agema

Fleur Agema (PVV) zou nog wel eens een kleine auto willen ontwerpen want naast architectuur studeerde ze ook mechanica. Een politieke carrière maakte haar tot één van de bekendste gezichten van de PVV in de huidige Tweede Kamer.

Harm Beertema

Harm Beertema (PVV) is het oudste (en knapste) Tweede-Kamerlid van het parlement. Kamerleden zouden wat hem betreft beter eerst een loopbaan in de maatschappij als ervaring moeten meebrengen.

Simone Kerseboom

FvD kamerlid Simone Kerseboom is een politieke vluchteling: in Zuid Afrika waar ze afstudeerde als historica kon ze niet blijven vanwege de Apartheidswetten en na haar Kamerlidmaatschap voor de FvD zal ze hier niet meer welkom zijn op de arbeidsmarkt.

Henk Krol

Oud-politicus en GayKrant oprichter Henk Krol over zijn liberale opvoeding in de tijd dat homoseksualiteit nog verborgen moest blijven. Als een darmkanker operatie dramatisch misloopt verlangt hij naar de pil van Drion.